Βάψιμο τοίχου σε 6 απλά βήματα

Πώς να ανανεώσετε τους τοίχους σας: η βασική λίστα εργασιών για το βάψιμο τοίχων

“Είμαι έτοιμος να βάψω το σπίτι μου. Πώς μπορώ να σιγουρευτώ ότι θα τα κάνω όλα σωστά;»

Το βάψιμο των τοίχων είναι ο γρηγορότερος και οικονομικότερος τρόπος να ανανεώσετε και να αναβαθμίσετε το σπίτι σας, ώστε να ερωτευτείτε το σπίτι σας ξανά! Ωστόσο, περίπου ένας στους 10 ανθρώπους λένε ότι αναβάλλουν το βάψιμο διότι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν.

Έτσι, σας ετοιμάσαμε μια εύχρηστη λίστα εργασιών με τις βασικές συμβουλές, τα απαραίτητα εργαλεία και τα τρικ για να πετύχετε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα - είτε βάφετε για πρώτη φορά είτε βάφετε τακτικά.

Θα χρειαστείτε:

- Τα χρώματα τοίχων της επιλογής σας - Ένα ρολό και ένα σκαφάκι - Πινέλα - ένα μεσαίου μεγέθους, ένα μικρό - Μια λάμα ανάδευσης για το χρώμα - Χαρτοταινία - Πλαστικά καλύμματα (για κάλυψη επίπλων και φωτιστικών) - Χαρτόνι (για κάλυψη των δαπέδων) - Μια σκάλα (για να φτάσετε σε εκείνα τα δύσκολα σημεία)

1. Διαλέξτε απόχρωση

Το χρώμα των τοίχων σας έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση και την αίσθηση ενός δωματίου, οπότε είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά. Εάν δυσκολεύεστε να επιλέξετε από το χρωματολόγιο της Vivechrom, η εφαρμογή Vivechrom Visualizer App σας επιτρέπει να δείτε το δωμάτιό σας σε κάθε απόχρωση ΖΩΝΤΑΝΑ πριν το βάψετε, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές αποχρώσεις προτού πιάσετε τα πινέλα.

Μόλις βρείτε την τέλεια απόχρωση, μπορείτε να  μπείτε στην σελίδα του προϊόντος και να υπολογίστερε ακριβώς την ποσότητα που πρέπει να αγοράσετε.

2. Έτοιμοι για τη χαρτοταινία

Καλύψτε τις πρίζες, τα κουφώματα, το σοβατεπί, την κορνίζα του ταβανιού και οτιδήποτε άλλο δε θέλετε να βάψετε, με χαρτοταινία. Βεβαιωθείτε ότι την εφαρμόζετε σε μια ωραία, ευθεία γραμμή, έτσι ώστε η γραμμή του χρώματος στον τοίχο όταν ξεκολλήσετε την ταινία να είναι εξίσου ωραία.

3. Σκεπάστε τα πάντα!

Είναι καλή ιδέα να βγάλετε όλα τα έπιπλα από το δωμάτιο, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε καλύψτε τα με πλαστικά καλύμματα ή με ένα παλιό σεντόνι. Οι πλαστικές σακούλες είναι ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος για να προστατεύσετε πράγματα όπως τα φωτιστικά.

Στρώστε ένα χαρτόνι κάτω από την επιφάνεια που βάφετε. Το χρώμα μπορεί να πιτσιλίσει το πάτωμά σας, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε, γι’ αυτό η σωστή συμβουλή είναι «φύλαγε τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά»!

4. Ξεσκονίστε τους τοίχους σας

Για ένα εξαιρετικά λείο φινίρισμα, είναι σημαντικό να ξεσκονίσετε τους τοίχους σας πριν ξεκινήσετε το βάψιμο των τοίχων. Ένα γρήγορο πέρασμα με ένα στεγνό πανί είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται. Προσέξτε τις γωνίες στο ταβάνι, όπου μπορεί να υπάρχουν ιστοί αράχνης.

Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να τρίψετε ανωμαλίες από την επιφάνεια του τοίχου σας και να αφαιρέσετε τυχόν παλιά καρφιά ή βίδες, γεμίζοντας τα κενά με στόκο σπατουλαρίσματος.

5. Ξεκινήστε το βάψιμο των τοίχων!

Δε χρειάζεται κανονικά να χρησιμοποιήσετε αστάρι στους τοίχους που έχουν ήδη βαφτεί, οπότε μπορείτε να ανοίξετε τους κουβάδες σας με τα χρώματα τοίχου.

Αραιώστε το χρώμα τοίχου σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Ανακατέψτε το χρώμα σας με τη λάμα ανάδευσης και ρίξτε λίγο μέσα στο σκαφάκι. Χρησιμοποιήστε το μεσαίου μεγέθους πινέλο για να κάνετε τα κοψίματα, περνώντας από τα άκρα της χαρτοταινίας. Χρησιμοποιήστε το ρολό για να βάψετε την υπόλοιπη επιφάνεια. Το κλειδί για την επίτευξη ενός λείου, ομοιόμορφου φινιρίσματος είναι να μην «φορτώνετε» υπερβολικά το πινέλο ή το ρολό σας με χρώμα.

Αφήστε το πρώτο χέρι να στεγνώσει και έπειτα εφαρμόστε το δεύτερο. Μπορεί να χρειαστείτε ένα τρίτο χέρι εάν πρόκειται να κάνετε μια πολύ μεγάλη αλλαγή χρώματος (πχ από πολύ ανοιχτό σε πολύ σκούρο).

6. Αφαιρέστε την χαρτοταινία

Όσο το χρώμα στον τοίχο είναι ακόμη νωπό, ξεκολλήστε προσεκτικά τη χαρτοταινία. Αν αφήσετε το χρώμα να στεγνώσει, κινδυνεύετε να ξεκολλήσετε κομμάτια χρώματος με την χαρτοταινία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, απλώς διορθώστε τα σημεία αυτά με ένα μικρό πινέλο

7. Κάντε ένα βήμα πίσω και θαυμάστε το αποτέλεσμα της εργασίας σας!

Αυτό ήταν! Τώρα έχετε λείους, υπέροχους τοίχους που περιμένουν να γίνουν το υπόβαθρο για την υπόλοιπη διακόσμησή σας!

Top tip

Όταν χρησιμοποιείτε ρολό, βάψτε κάνοντας κινήσεις που σχηματίζουν ένα V ή ένα W, αντί για πάνω-κάτω ή δεξιά-αριστερά. Αυτό θα συντελέσει σε ένα λείο φινίρισμα χωρίς «ρολιές».

Χρειάζεστε λίγη ακόμη καθοδήγηση; Δείτε το βίντεο της Vivechrom και ακολουθήστε τα βήματα!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Vivechrom Visualizer app
Ανάκτηση των δεδομένων, περιμένετε...